TarımsaL Forum Bilgi Merkezi
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

TarımsaL Forum Bilgi Merkezi

Türkiye'nin En Büyük En Kapsamlı Tarımsal Bilgi Paylaşım Platformu
 
AnasayfaAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 Tarımda Reçete Sistemi Geliyor

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Co-Fehmi
Admin
Admin
Co-Fehmi


Mesaj Sayısı : 21
Yaş : 34
Nerden : Çanakkale
İş/Hobiler : TarımsaL Danışmanlık--İnternet
Rep Gücü : 3
Kayıt tarihi : 12/10/08

Tarımda Reçete Sistemi Geliyor Empty
MesajKonu: Tarımda Reçete Sistemi Geliyor   Tarımda Reçete Sistemi Geliyor Icon_minitimeSalı Ekim 14, 2008 6:39 pm

Tarımda Reçete Sistemi YOLDA !

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, tarım ilaçlarının reçete ile satışını zorunlu hale getirecek yönetmelik taslağını görüşe açtı.
Bitki koruma ürünlerinin reçeteli satış usul ve esasları hakkındaki yönetmelik taslağı, bitki koruma ürünlerini reçeteye yazacak gerçek, tüzel kişi ve kuruluşların nitelikleri, sorumlulukları, denetlenmesine ilişkin esasları düzenliyor.

Edinilen bilgiye göre taslakta, bitki koruma ürünü (BKÜ), `Tüm zararlı organizmalara karşı bitkileri ve bitkisel ürünleri korumak veya bu tür organizmaların etkilerini engellemek, besin maddesi dışında bitkilerin yaşam fonksiyonlarını etkilemek (büyüme düzenleyicileri-hormonlar gibi), istenmeyen bitki veya bitki kısımlarını yok etmek, istenmeyen bitki gelişimini kontrol etmek veya önlemek amaçları çerçevesinde, bir veya daha fazla aktif madde içeren bir formülasyon halinde kullanıcıya sunulan, aktif madde ve preparatlar` olarak tanımlandı.

Kimler Reçete Yazabilecek?

Taslağa göre, Bakanlıkça ruhsatlandırılan BKÜ, reçete ile satılacak. BKÜ reçetesinde, ürünün ismi, dozu ve miktarı ile gerektiğinde uygulamaya hazırlama ve kullanım şekli belirtilecek, tarihli ve imzalı olacak. Taslakta ön plana çıkan unsurlar şunlar:

- BKÜ reçetelerini, zirai mücadele araştırma enstitülerinde görevli ziraat mühendisleri, tarım il ve ilçe müdürlükleri ile zirai araştırma enstitülerinin bitki koruma şube müdürlüklerinde görevli ziraat mühendisleri, ziraat fakültelerinin bitki koruma bölümlerinde çalışan öğretim üyeleri, resmi ve özel kuruluşlar ile zirai mücadele konularında danışmanlık hizmeti veren kuruluşlarda zirai mücadele konularında en az 3 yıl çalışmış bakanlık tarafından eğitim verilerek yeterli bulunmuş ziraat mühendisleri, ziraat teknisyenleri ve teknikerler yazabilecek.

- Reçete yazmak için yetki belgesi almak isteyen gerçek ve tüzel kişiler ile kuruluşların, gerekli belgeler ile tarım il müdürlüklerine başvurması gerekiyor. Tüzel kişi ve kuruluşların, reçete yazmaya yetkili olabilmek için gerekli nitelikleri taşıyan en az bir elamanı çalıştıracak.

Reçete 3 Nüsha Düzenlenecek

- Reçete yazma yetkisine sahip kişiler, BKÜ için uygun olan reçeteyi usulünce 3 nüsha halinde düzenleyecek. Reçetenin bir nüshası yazan kişi veya kuruluşça, bir nüshası ilaç bayiince saklanacak; bir nüshası da üreticiye verilecek. Reçeteyi yazanlar, BKÜ ile ilgili uygulama ve
önerilerini ilgili mevzuat çerçevesinde kendi kayıtlarına da işleyecek ya da reçeteyi saklayacak.

- Reçetede, reçete yazma yetkisine sahip kişilere ait kimlik bilgileri ve imzası, tarih, kültür bitkisine ait bilgiler ile BKÜ`nün aktif madde ismi, miktarı ve doz bilgileri bulunacak.

- Reçete yazma yetkisine sahip kişi veya kuruluşlar bakanlıkça yayınlanan Zirai Mücadele Teknik talimatları doğrultusunda reçete yazacak ve yazılan reçeteleri arşivde 2 yıl saklayacak.
Hatalı Reçeteden Kaynaklanan Zararlar, Yazandan Tazmin Edilecek

- Zirai Mücadele Teknik Talimatlarında geçen tavsiyeler dışında reçete yazanlar, yazdığı reçeteden sorumlu olacak, hata veya zararın hukuken sabit görülmesi halinde zarar, reçeteyi yazandan tazmin edilecek. Bayiler, reçetede yazan bitki koruma ürünlerini verecek. Bu ürünlerin bulunmaması durumunda, başka ürün veremeyecekler. Değişiklik ancak
reçeteyi yazan kişi tarafından yapılabilecek.

Üreticilerin Sorumlulukları

- BKÜ satın alan üreticiler, ürünü, sadece tavsiye edilen doz ve uygulama şekli ile tavsiye edilen bitki ve zararlı organizma için kullanacak. Reçeteye aykırı kullanım halinde doğacak sorumluluk satın alan kişiye ait olacak.

- Reçete uygulamasında denetim bakanlık elemanlarınca yapılacak. Denetleme yapılan ve aksaklıklardan dolayı uyarılan özel ve tüzel kişilerin reçete yazma yetkisi, aynı durumun tekrarında iptal edilecek. Yetkisi iptal edilen kişilere 5 yıl süresince yetki belgesi verilmeyecek.

- Reçetenin arkasında, BKÜ kullanımında dikkat edilecek hususlara ilişkin, `Ürünleri çocukların ulaşamayacağı yükseklikte kapalı ve kilitli özel bir dolap içinde saklayınız. Mutfakta yenilecek ve içilecek gıda maddelerinin yanına koymayınız. Boş ürün ambalajlarını başka amaçla kullanmayınız ve boş ambalajları tarla kenarında bir çukura gömünüz`
şeklinde 13 maddelik uyarılar da yer alıyor.

Üreticilerin de Kayıt Defteri Tutulacak

Sebze meyve ihracatında zirai ilaç kalıntısı nedeniyle yaşanan sorunları çözmek, ilaçların doğru kullanımını sağlamak amacıyla, bakanlık ayrıca üreticilere `kayıt defteri` tutma zorunluluğu getirmeye hazırlanıyor.

Halen 8 üründe zorunlu olan ilaç kullanımındaki kayıt zorunluluğunun, gelecek yıl bütün ürünlere yaygınlaştırılması öngörülüyor.

Üzerinde çalışılan mevzuat ile çiftçilere, ürettiği ürün ve üretim yeri ile ilgili bildirimde bulunma zorunluluğu getirilmesi, bu amaçla her üreticiye bir barkod verilmesi hedeflenirken, üreticiler, gübre dahil üretimde kullandıkları her türlü ilaç ve kimyasalı, kullanım tarihleri ile birlikte deftere kayıt edecek. Kayıtlar teknik elemanlar tarafından denetlenecek. Önceden, kimyasal ilaç kullanımı konusunda gönüllülük esasına göre yürütülen kayıt sistemi, tüm üreticiler için zorunlu olacak.

Üretici bildirim ve barkod sistemi tam olarak yerleştirilirse, Türkiye`de yıllık yaklaşık 44 milyon ton olan sebze meyve üretimi de büyük oranda kayıt altına alınmış olacak. Halen, üretimin çok düşük bir bölümü kayıt altında bulunuyor.

Ankara`da da domates üretimi sırasında kimyasal ilaç kullanımının kontrolü amacıyla, 400 üreticiye `kimyasal ilaç takip defteri` dağıtıldı. Çiftçilerin domates üretimi sırasında hangi tarihlerde hangi kimyasalları kullandığı, bu deftere yazılıyor.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://tarimsalforum.yetkin-forum.com
 
Tarımda Reçete Sistemi Geliyor
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Zirai ilaçlarda reçete dönemi

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
TarımsaL Forum Bilgi Merkezi :: TarımsaL DanışmanLıK :: Tarımda Reçete Sistemi-
Buraya geçin: